Legenda o złotym pierścieniu i pstrągu.

Opactwo cystersów Notre-Dame d’Orval zostało założone w 1070 roku (przez benedyktynów ) w dolinie Gaume w Ardenach (Belgia). Po zniszczeniach jakich dokonano podczas Rewolucji Francuskiej (1793r.) powrócono tam w latach 20-tych XX wieku – odbudowę rozpoczęto w 1926 roku, a browar uruchomiono w 1931 roku.

(zdjęcie pochodzi z Trappist Gouverneurs Gids z 2023r.)

Głównym celem uruchomienia browaru było wsparcie finansowe dla odbudowy opactwa oraz jego utrzymanie.
Choć browar działa na terenie klasztoru to jest prowadzony przede wszystkim przez świeckich pracowników – zakonnicy sprawują nadzór, nie warzą piwa bezpośrednio.
Od 2013 roku główną piwowarką (brewmaster) w Brasserie d’Orval jest Anne-Françoise Pypaert – pierwsza kobieta pełniąca tę rolę w browarze "Trapistów". Pełniła wcześniej funkcję kierownik ds. kontroli jakości. Do dnia dzisiejszego Brasserie d'Orval zatrudnia około 32–35 świeckich pracowników.
Browar warzy dwa piwa:
 - Orval – klasyczne, sprzedawane w butelce 33 cl, 6,2 % ABV
 - Orval Vert (Petit Orval) – 4,5 % ABV, dostępne wyłącznie na miejscu, np. w klasztornym barze.
W procesie warzenia stosowane jest chmielenie na zimno, oraz fermentacja przy wsparciu dzikich drożdży Brettanomyces (szczególnie B. bruxellensis). Proces obejmuje: zacieranie według metody angielskiej infuzji, filtrowanie, gotowanie, chmielenie (Hallertau, Styrian Goldings, Strisselspalt), fermentację, maturację przez 2–3 tygodnie, butelkowanie z dodatkiem cukru i drożdży do refermentacji w butelce.


Tak więc, chyba już prawie wszystko wiadomo.
Zatem, w przyszłym tygodniu pojawią się recenzje, tak, nie jedna recenzja a recenzje piwa Orval.
W poniedziałek warka 22.11.2017-22.11.2022. We wtorek recenzja warki 29.07.2019-29.07.2024. O Orval'u datowanym 06.09.2022-06.09.2027 popełnię słów kilka we środę. W czwartek będzie o warce 25.09.2024-25.09.2029. Piątkowy wpis, ostatni, będzie przedstawiał moją opinię o warce 07.01.2025-07.01.2030.


Zapraszam.

Komentarze

Popularne posty