Leżakowane
Angielskie Barley Wine fermentowane z dodatkiem soku z czerwonej porzeczki, leżakowane przez 6 miesięcy w beczkach po niemieckiej, ziołowej nalewce (?).
Warka 22.12.2021r.
browar: Doctor Brew
zawartość alkoholu: 10,5%
ekstrakt: 24° Plato
styl: Barley Wine - English
pojemność: 330ml
web: www.doctorbrew.pl
Kolor ciemno brązowy, głęboko kasztanowy, ze sporym zmętnieniem, nieznacznie widoczne rubinowe refleksy. Piana niska (około 1 centymetr), drobno pęcherzykowa, średnio trwała, ma barwę beżową. Bardzo ładnie "maluje ma szkle".
Aromat bardzo przyjemny, owocowo słodki, jest czerwona porzeczka, marmolada ze śliwek. Jest korzeń lukrecji, odrobina palonego karmelu, zioła. Całość sprawia wrażenie czegoś niebagatelnego, wyszukanego.
W smaku wiodąca jest porzeczkowa kwaśność i nieco z tyłu przyprawowa, korzenna goryczka, która może budzić skojarzenia z lekarstwem, syropem.
Alkohol idealnie ułożony. Wysycenie niskie, tekstura nieprzesadnie gładka. Ciało odczuwalne jako średnie. Posmak długi kwaśny z delikatnie wytrawnym (gorzkim) finiszem.
Uwagi: niebagatelne.
Ocena: 4,1/5
Komentarze
Prześlij komentarz