Ardwen

Chyba wystarczająco dawno nie było na blogu żadnego "składaka", więc, jak sądzę, nadszedł wreszcie ten czas.


Zatem, co przygotowałem na następny tydzień?
Będzie to sześciopak z Société Ardennaise De Brasserie, zakupionych podczas jednego z naszych wypadów do Francji.


Ze strony internetowej browaru możemy dowiedzieć się między innymi, że na początku XX wieku w Ardenach działało prawie 230 browarów, że był to wiodący departament we Francji, jeśli chodzi o produkcję piwa. Dalej, że obie wojny niejako przyczyniły się do upadku branży w tym rejonie. Chęć wskrzeszenia głęboko zakorzenionej tradycji piwowarskiej w tym regionie, dała impuls do założenia w Ardwen projektu "Brasserie Artisanale". Browar powstał w 2006r. Pierwszym piwem, które trafiło na rynek było Ardwen Blande, zdobywca złotego medalu na Concours Général w Paryżu w 2007r. W 2017r. browar został przejęty przez rodzinę Clabaux, która ma obecnie swoim portfolio kilka marek. Tutaj jednak zajmę się tylko jedną z nich "Ardwen".


Żeby nie przedłużać, w poniedziałek pojawi się opis "Blanche". Co do stylu to chyba wszystko jest jasne, chociaż ...? Na wtorek zaplanowałem opis owocowego "Cerise". "Ardwen Blonde" - nie wiem czy to to samo piwo, które zdobyło medal w 2007r., o tym piwie popełnię słów kilka we środę. Kolejnym "piwem" jakie znajdziecie na blogu będzie "Ambrée" w stylu Red Ale. W piątkowe popołudnie zapraszam na opis z degustacji "Ardwen IPA". Ostatnim z tej serii, a którego opis zagości w sobotę będzie Hop's Cure, czyli ich interpretacja Tripela.


Zapraszam.

Komentarze

Popularne posty