Birrifico Artigianale Leder
“From a great passion, a hobby and deep historical roots, the opportunity arose to develop a marvellous work project linked to the art of brewing and its history.” Takimi właśnie słowami wita nas strona browaru Leder.
Browar Leder to niewielkie, rodzinne przedsięwzięcie, które swój początek zawdzięcza Fabrizio młodemu domowemu browarnikowi, który powołał ten browar do życia w 2015 r. Browar znajduje się na terenie gospodarstwa domowego w miejscowości Pieve di Ledro tuż przy głównej drodze do Riva del Garda. To tyle gwoli wstępu, ponieważ w nadchodzącym tygodniu opiszę wrażenia z degustacji kilku piw właśnie z Birrifico Artigianale Leder.
W poniedziałek Cioch (Bohemian Dunkel), czyli ciemny lager. Był jednym z pierwszych trzech piw z jakimi wystartował ten browar. Na wtorek zaplanowana jest prezentacja Pari (Session IPL), chmielonego jasnego lagera. Imperial (Roggen Weizen) to kolejne z wielkiej trójki (obok Ginevra'y i Cioch'a), odpowiedzialnej za start browaru. O tym piwie słów kilka we środę. W czwartkowe popołudnie recenzja Pastei (Fruit Beer), które w swoim składzie zawiera jagody i inne owoce z jakich dawniej korzystali okoliczni mieszkańcy. Ostatnia, piątkowa recenzja to Rio Nero (Imperial Stout), tutaj chyba jest wszystko jasne czyli ciemne.
Zapraszam.
Komentarze
Prześlij komentarz