Ale to już było ... Westmalle Trappist Tripel
Uwarzony po raz pierwszy w 1934 roku. Westmalle Tripel został stworzony z okazji inauguracji nowej hali browarniczej opactwa. W roku 1956 receptura została zmodyfikowana i od tego czasu pozostaje niezmieniona.
browar: Brouwerij Den Trappisten Van Westmalle
zawartość alkoholu: 9,5%
IBU 38
ekstrakt: b / d
styl: Belgian Tripel
pojemność: 330ml
web: www.trappistwestmalle.be
Złota, klarowna. Piwo od góry przykrywa biała, wysoka, gęsta, zbudowana z drobnych pęcherzyków piana. Jest trwała, przyzwoicie "brudzi" szkło.
Aromat słodki słodowy, dalej nuty przyprawowe, pieprz i lekka owocowość w tle. Tutaj przychodzi mi na myśl, brzoskwinia i winogrona.
Smak wytrawny, słodowa słodycz raczej schowana jest z tylu. Goryczka ma charakter przyprawowy i może pestkowy.
Alkohol dobrze ułożony. Wysycenie wysokie, musujące, może przeszkadzać bo szybko powoduje uczucie sytości. Tekstura nieco szorstka. Ciało średnie w górę. Posmak długi wytrawny, przyprawowo ziolowy.
Ocena: 3,8/5
Komentarze
Prześlij komentarz