"Zimna" IPA
Cold IPA - Powiązana zarówno z lPA, jak i IPL, jest zwykle fermentowana drożdżami typu lager w temperaturach dedykowanych dla drożdży Ale, dzięki czemu smaki chmielowe dominują w smaku i aromacie. Często stosuje się lżejsze słody niż w tradycyjnych IPA lub inne ziarna, takie jak kukurydza lub ryż, aby rozjaśnić ciało gotowego piwa. Cold IPA jest zwykle chmielone na zimno, podobnie jak niektóre tradycyjne IPA i wiele IPL. (źródło: https://newschoolbeer.com/home/2021/2/what-is-a-cold-ipa-wayfinder-kevin-davey-definition )
Warzone z ryżem.
browar: Birra Artigianale Impavida
zawartość alkoholu: 5,6%
IBU 40
ekstrakt: b / d
styl: India Pale Ale - Cold
pojemność: 440ml
web: www.birraimpavida.com
Kolor złoty z lekką mgiełką. Piana biała, wysoka, zbudowana z drobnych pęcherzyków, trwała. Ładnie maluje na powierzchni szklanki.
Smak lekka słodycz i delikatna nuta kwaskowa są skontrowane goryczką o charakterze grapefruitowym. Całość jest spójna, chce się sięgnąć po kolejny łyk piwa.
Wysycenie średnie. Ciało pełne. Tekstura gładka, miękka. Posmak długi wytrawny.
Uwagi: naprawdę świetna ipka.
Ocena: 3,8/5
Komentarze
Prześlij komentarz