Z drożdżami whisky

Uwielbiam kiedy browar wypuszcza piwo, ale zapomina zaktualizować informacje o nim na swojej stronie, lub zmienia jego etykietę i nie wiadomo czy rzeczywiście to właściwe piwo. To takie profesjonalne.
No dobra, jak podaje na etykiecie producent piwo było fermentowane z udziałem drożdży Whisky.

La Taverne Triple Façon Whisky
browar: Les Bières Du Donjon
zawartość alkoholu: 8,2%
ekstrakt: b / d
styl: Tripel
pojemność: 330ml
web: www.lesbieresdudonjon.fr


Kolor miedziano kasztanowy, zdecydowanie zmętniony. Piana barwy ecru, wysoka, średnio trwała, ładnie brudzi szkło.

Aromat słodki, słodowy, chlebowy, owocowy (ciemne, suszone owoce), lekko ziemisty, z akcentami mokrego drewna, delikatnie palony. Aromat jest dość złożony i bardzo przyjemny.

Smak lekko słodki i podobnie delikatnie wytrawny. Nuty ziemiste wydają się być wyraźniejsze i przypominają mokrą ziemię i mokre drewno.

Alkohol dobrze ułożony. Wysycenie średnie. Tekstura gładka, niemal kremowa. Cięło wysokie w dół. Posmak długi słodowy, chlebowy, karmelowy, ziemisty.

Uwagi: skończyłem butelkę i chciałem sięgnąć po następną. Następnej, niestety nie małem.

Ocena: 3,8/5




Komentarze

Popularne posty