Kwak Pauwel


W tym tygodniu szybki i krótki przegląd trzech piw marki Pauwel Kwak z browaru Bosteels. Klasyczny Pauwel Kwak został wprowadzony na rynek przez Ivo Bosteels'a w latach 80 tych XX wieku. Swoją nazwę zawdzięcza Pauwel'owi Kwak XVIII-wiecznemu browarnikowi i karczmarzowi, który zaprojektował charakterystyczne szkło z drewnianym uchytem (1791r.) i które stanowi integralną część belgijskiego dziedzictwa piwa. Pozostałe dwa piwa z tej trójki to pozycje nowe (na rynku od tego roku) i jak informuje kierownik Browaru Joaquin Christiaens wprowadzenie ich na rynek miało na celu polepszenie sprzedaży marki Pauwel Kwak. Pojawienie się nowych piw to jednocześnie okazja do zaprezentowania nowego szkła "Kwak". Jak podaje browarnik szklanka ta jest nowoczesną i bardziej przyjazną wersją klasycznego szkła. Niestety nie dysponuję tym szkłem.


Na pierwszy ogień idzie recenzja owocowej wersji Kwak Rouge.
"Kwak Rouge to orzeźwiające piwo specjalne z nutami wiśni i migdałów, oparte na unikalnej recepturze Kwak. Subtelnie gorzkawe, lekko słodkie i pełne smaku". Ta recenzja pojawi się dzisiaj.
Na czwartek zaplanowana jest recenzja Kwak Blonde, który jak podaje browar: "Kwak Blonde to miękkie i orzeźwiające piwo blond, z delikatną goryczką i subtelnymi nutami aromatów chmielowych (takich jak Styrian Golding, Cascade i Simcoe), ale przede wszystkim charakterystyczną owocowością drożdży Kwak, która wyraża się w nutach banana i gruszki".
Ostatnie z prezentowanych piw to klasyczny Pauwel Kwak, recenzowany już kiedyś przeze mnie (tutaj link: https://alepiwnica.blogspot.com/2018/01/retrospekcja-114-pauwel-kwak.html ), o nim słów kilka w sobotę, zapraszam.

Komentarze

Popularne posty