Wyjątkowe

Fils Á Papa to seria piw limitowanych, jednorazowych, w których piwowar może sobie pozwolić na pewną swobodę i kreatywność. Każde piwo z pod tego szyldu jest inne, ma inną recepturę. Wersja z numerem 9 to tripel dojrzewający przez prawie dwa lata w dębowych beczkach wraz ze wszystkimi możliwymi owocami jakie piwowar zebrał u siebie w domu. W czasie dojrzewania w beczkach piwowar dodatkowo "zawiesił" zioła, nazywając ten proces "dryherben".
Etykieta jest pracą Tinusa Vermeerscha i przedstawia bliżej nie określoną twarz. Każde piwo z serii Fils Á Papa ma tą samą etykietę różniącą się jedynie barwą.
Według browaru De Leite jest to ich najkwaśniejsze piwo, 8/8 punktów.

Fils Á Papa 9 (Batch 2019/01)
browar: Brouwerij De Leite
zawartość alkoholu: 8,0%
ekstrakt: bd
styl: Sour / Wild Beer
pojemność: 330ml


Barwa bursztynowa, klarowna. Po dolewca staje się ciemno pomarańczowa, silnie opalizująca. Piana biala, średnio wysoka i podobnie średnio trwała, zaznacza każde przechylenie kieliszka.

Aromat kwaśny i słodki, owocowy, dziki. Są nuty "wiejskie" i octowe.

Smak jest kwaśny, cierpki. Jest tu dużo owoców, są taniny, mokra skóra. Kwaśność jest mocno ściągająca, drapiąca w gardło. Mimo tego i tak wyczuwalna jest owocowa słodycz. Piwo jest bardzo odświeżające.

Wysycenie wysokie. Ciało średnie do wysokiego. Płyn jest dość gęsty. Tekstura szorstka. Posmak długi owocowy, kwaśny.

Uwagi: kwaśne, kwaśne, kwaśne.

Ocena: 4,1/5




Komentarze

Popularne posty