Dojrzewajace w beczkach po winie

Cuvée Mam'zelle przez kilka miesięcy dojrzewało w dębowych beczkach po winie.
Autorem etykiety jest Lowie Vermeersch. Oryginalna praca była kompletną etykietą. Przy wprowadzeniu nowych etykiet browar częściowo "okroił" tą etykietę.
Browar określił kwaśność tego piwa na 4 w 8 stopniowej skali.

Cuvée Mam'zelle
browar: Brouwerij De Leite
zawartość alkoholu: 8,5%
IBU 43
ekstrakt: bd 
styl: Sour / Wild Beer  - Flavored
pojemność: 330ml


Kolor złoty z lekką mgiełką. Piana biała, raczej niska, średnio trwała.

Aromat intensywny, kwaśny, owocowy, octowy, w tle wino, drewno i delikatne nuty anyżowe.

Smak jest mocno kwaśny, cierpki i ostry. Podobnie jak w aromacie czuć owoce (winogrona, jabłka, pomarańcze) jest ponownie anyż i wino, taniny. Lekka goryczka na finiszu.

Wysycenie średnie do wysokiego. Ciało średnie. Tekstura szorstka, ale i gładka. Posmak długi winny, owocowy.

Uwagi: zaskakuje jak za pierwszym razem.

Ocena: 4,0/5




Komentarze

Popularne posty