Powrót z zaświatów

Brouwerij Eylenbosch powrócił do życia w 2019 roku, po prawie 30 latach nieobecności na rynku.
(zdjęcie z 2017 roku)

Założony w 1886 roku przez Emile Eylenbosch w Schepdaal, browar Eylenbosch rozrósł się w ostatnim stuleciu, stając się jednym z najważniejszych producentów piw lambic i gueuze, stając absolutną atrakcją na światowej wystawie w 1958 roku. 

(zdjęcie z 2017 roku)

Niestety, wraz ze wzrostem zainteresowania przemysłowym lagerem, piwa lambic traciły na swojej popularności i wiele browarów stanęło przed widmem bankructwa. 

(zdjęcie z 2017 roku)

Taki los spotkał właśnie browar Eylenbosch, który musiał zamknąć swoje podwoje, wstrzymując produkcję na początku lat 90.

Patience For Eylenbosch
browar: Brouwerij Eylenbosch (warzone w Brouwerij De Ranke)
zawartość alkoholu: 5,5%
ekstrakt: bd
styl: Saison
pojemność: 330ml
web: www.eylenbosch.beer


Kolor złoty, delikatnie opalizujący. Piana biała, bardzo obfita. Długo nie zmienia swoich rozmiarów. Zdobienia na szkle raczej skąpe.

Aromat słodowy, słodki, z elementami ziemistymi, piwnicznymi i akcentami ziołowymi.

Smak: słodowość, nuty ziołowe i wyraźna, mocna goryczka o charakterze ziołowym. 

Wysycenie zbyt wysokie. Ciało średnie. Tekstura szorstka. Posmak ziołowo słodowy.

Ocena:3,4/5




Komentarze

Popularne posty