Pozytywna kolaboracja

"Seria Collaboration", to jak mówią ludzie z Boulevard Brewind sposób na realizację wspólnych pomysłów na piwo. W tej serii dostajemy specjalne, zmieszane piwo, leżakowane w beczkach po różnych trunkach we współpracy z siostrzanym browarem z Kalifornii, Firestone Walker. Dzięki współpracy Stevena Pauwels i Matta Brynildson w Collaboration No. 6 stworzono odważną kombinację smaków, łącząc dwa piwa Boulevard i dwa piwa Firestone Walker w następujących proporcjach: Boulevard Bourbon Barrel Quad - 45%. Ten Quadrupel został rozlany na kilka partii dębowych beczek z Burbon'em, w których macerował się przez różny czas, w niektórych nawet przez trzy lata. Wiśnie zostały dodane aby uzupełnić smak i aromat utracony podczas starzenia się w beczkach. Następnie piwo z wybranych beczek jest mieszane w celu uzyskania optymalnego smaku. ABV - 11,8%, IBU - 19. Firestone Walker Stickee Monkee - 35%. Warzone z belgijskim cukrem Candi i dojrzewające w beczkach po Bourbon'ie, Belgijski cukier Candi nadaje piwu charakterystyczną melasową słodycz, dojrzewanie w beczkach po Bourbon'ie daje wyraz beczułki z nutami prażonego dębu, kokosa, skóry i tytoniu cygarowego. ABV - 13,0%, IBU - 45. Imperial Stout X - Tart Cherry (Barrel Aged Whisky) - 10%. To specjalna gratka dla miłośników mocnych, złożonych stoutów. Tutaj dodano kwaśne wiśnie do fermentacji, a także kwas mlekowy. Imperial Stout X - Tart Cherry ta została na krótko postarzona w beczkach po Whisky.ABV - 11,0%, IBU - 64. Firestne Walker Velvet Merkin - 10%. Velvet Merkin leżakuje przez cały rok w beczkach po spirytusie z Heaven Hill z Woodford.ABV - 8,5%, IBU - 33.

Collaboration No. 6 Barrel - Aged Bled
browar: Boulevard Brewing Co. / Firestone Walker Brewing
zawartość alkoholu: 12,5%
IBU 22
ekstrakt: bd
styl: Strong Ale - American
pojemność: 750ml
web: www.boulevard.com / www.firestonebeer.com


Kolor brunatno brązowy, pod światło zdradza wiśniowe refleksy. Płyn jest zdecydowanie mętny. Piana brązowa, wysoka i trwała. Redukuje się do grubego kożucha. Ładnie krążkuje na szkle.

Aromat jest mocno namieszany, są nuty winne, wytrawne, owocowe - wiśniowe i śliwkowe, są palone, kawowe obok których egzystują akcenty dymione. Jest karmel, wanilia i nuty szlachetnych alkoholi. Jest tego naprawdę wiele.

W smaku podobnie, jest na bogato. Nuty palone, kawowe obok których jest słodka wanilia, może nawet lody waniliowe. Nieco stłumione akcenty winne, wytrawne wzmacniają smaki nut owocowych (śliwki, wiśnie, owoce kandyzowane). W miarę ogrzewania się trunku pojawia się kakao, słodkie z dodatkiem karmelu i ponownie wanilia. Wachlarz smakowy uzupełniają nuty szlachetnego alkoholu. Finisz zakonczony delikatną, choć szorstką goryczką o charakterze ziemistym.

Idealnie ukryty alkohol to duży plus. Wysycenie średnie. Pełnia wysoka do średniej. Płyn jest miękki, przypomina rozpuszczone lody. Jest lekko tłusty.

Uwagi: oj, spasowało mi to piwo, i to bardzo. 

Ocena: 4,4/5



Komentarze

Popularne posty