Oilsjterski Tripel

Ondineke Oilsjtersen Tripel to klasyczny belgijski Tripel. Podobnie jak w Saison z De Glazen Toren, w swoim składzie nie zawiera przypraw. Tripel ten jest podwójnie chmielony ostatnimi, dostępnymi chmielami z regionu Aalst (odmiana Hallertau Mittelfrüh), stąd też w nazwie (ale nie tylko dlatego) - i oczywiście w dialekcie Oilsjtersen Tripel. Warzone jest od 2004 roku. Nazwa nawiązuje do Ondine, głównej postaci „De Kapellekensbaan”, książki Louisa Paula Boon'a. Jest to oficjalne piwo miasta Aalst i podawane jest w święta miasta. Opakowanie "wokół" butelki ma kolory miasta: czerwony, biały i żółty.

Ondineke Oilsjtersen Tripel
browar: Kleinbrouwerij De Glazen Toren
zawartość alkoholu: 8,5%
ekstrakt: bd
styl: Belgian Tripel
pojemność: 750ml
web: www.glazentoren.be


Barwa złota z lekką mgiełką. Przelanie całej zawartości do kieliszka owocuje piękną pomarańczową barwą silnie opalizującą. Piana biała, wysoka i trwała. Ładnie zdobi szkło, krążkuje.

W aromacie typowa "belgia" fenole, pieprz, przyprawy, estry które wnoszą białe owoce, drożdżowość i nuty słodowe.

Smak: przyjemnie słodka słodowość, nuty przyprawowe i owocowe, pieprz i winogrona. Trochę akcentów zbożowych, a na finiszu przyprawowa goryczka.

Wysycenie wysokie, nieco przeszkadza. Ciało średnie. Piwo ma odrobinę szorstką fakturę.

Uwagi: przyjemny "belg"

Ocena: 3,8/5



Komentarze

Popularne posty