Regionalne Blaftuurke

Blaftuurke to blond tripel warzony na bazie korzenia z cykorii. Jest rzemieślniczym produktem regionalnym z Pajottenland. Obok wcześniej wymienionego korzenia cykorii, w składzie znajdziemy jeszcze jęczmień, przenicę z Pajottenland i 5 rodzajów chmielu, trzy z nich także pochodzą z tego regionu

Blaftuurke
browar: Brouwerij 4Pajot
zawartość alkoholu: 7,2%
ekstrakt: bd
styl: Belgian Tripel
pojemność: 500ml
web: www.4pajot.be


Barwa złota, właściwie to klarowna, dopiero dolewka powoduje zmętnienie . Płyn zamknięty jest od góry biała, puszysta, wysoka i bardzo trwała piana.










Aromat ziołowo trawiasty, drożdżowy ze słodkimi nutami słodowymi.

Smak słodki, słodowy, są jak wcześniej nuty przyprawowo ziołowe, trawiaste, akcenty drożdżowe i lekko owocowe i może nawet z delikatnym dotknięciem cykorii. Finisz z ziołową goryczką.

Wysycenie średnie. Ciała jest nawet sporo a płyn jest dość gładki i miękki.

Uwagi: chyba trochę zbyt ziołowo.

Ocena: 3,4/5



Komentarze

Popularne posty