Wspomnień czar

Dzisiejsza degustacja to trochę takie spojrzenia wstecz i na to, jak postrzegane jest przeze mnie testowane piwo na festiwalach piwnych. Czy daje się ponieść festiwalowym emocjom zawyżając oceny poszczególnych próbek? Czy może jednak są to subtelne różnice wynikające z niestety niższego komfortu spożywania tych sampli? No to zobaczmy. Dzisiejsza degustacja dotyczy Barrel Aged Project Wheat Wine Cognac BA próbowanego na Black Beer Fest 2018, który odbył się w Ieper w 15.12.2018r.

Barrel Aged Project Wheat Wine Cognac BA
browar: Browar Maryensztadt
zawartość alkoholu: 13,8%
ekstrakt: 26%
styl: Wheat Wine
pojemność: 330ml
web: www.browarmaryensztadt.pl


Barwa koniakowa z delikatnym zamgleniem. Piana koloru ecru, wysoka na około 2-3 cm, drobno pęcherzykowa, zdecydowanie nietrwała. Topnieje tworząc jedynie wątły pierścień.

Aromat: jest słodko, cognac, wanilia, winogrona, przejrzałe jabłka, to one tworzą kręgosłup aromatyczny tego piwa.

W smaku podobnie słodkie winogrona i słodkie przejrzałe jabłka, rodzynki, cognac, nieco wanilii. Finisz słodko goryczkowy.

Alkohol niestety, ale po ogrzaniu jest dość wyraźny, a przy swojej mocy zdecydowanie spowalnia spożywanie piwa. Wysycenie niskie do średniego. Pełnia wysoka, jest sporo ciała potęgowanego przez wyklejającą słodycz.

Uwagi: jedyny minus to przeszkadzający alkohol, reszta mnie satysfakcjonuje.

Ocena: 3,7/5




Komentarze

Popularne posty