Klasyczny, klasyk?

Warzone podobnie jak Kriekenlambiek, aczkolwiek nie w sposób tradycyjny lecz metodą tak zwanego DKZ, w którym (spontaniczną) fermentację inicjuje się dzięki mikroflorze pompy, poprzez użycie "niesterylnego" sprężonego powietrza do zbiorników fermentacyjnych, a dalej dodanie pewnej ilości starych lambików. Kriek Classique znany jest również jako La Becasse Kriek.

Kriek Classique
browar: Belle  Vue (Ab-InBev)
zawartość alkoholu: 5,1%
ekstrakt: bd
styl: Lambic - Fruited Kriek
pojemność: 250ml
web:


Kolor rubinowy, lekko mętny. Piana różowa, wysoka o sporej trwałości. Redukując się tworzy gróby kożuch.











Aromat wiśniowy, słodki przełamany nutami winnymi. W tle delikatne akcenty pestek.

W smaku oczywiście wiśnie, lekkie akcenty winne i ponownie pestki. Ten Kriek jest jednocześnie słodki i dość kwaśny. Niestety w smaku jest coś jeszcze, coś co powoduje, że piwo smakuje jak - woda z mydłem?

Wysycenie wysokie do średniego, ilość ciała niska. Tekstura płynu raczej miękka, ale nijak ma się to do profilu smakowego.

Uwagi: coś poszło nie tak.

Ocena: 2,5/5




Komentarze

Popularne posty