Dry Stout zmieszany
Oaky Moaky to blend 2 naparów Dry Stout'a. Pierwszy to dojrzewający przez 4 miesiące w beczkach po szkockim whisky Ben Riach i po Laphroaig. Drugi dojrzewający przez 2 miesiące z kulturami Lactobacillus z Oud Bruin (Het Vertzet)
Okay Moaky Oud Bruin
browar:
Brouwerij 'T Verzet
zawartość alkoholu: 7,5%
ekstrakt: bd
styl: Sour - Flanders Rood / Bruin
pojemność: 330ml
web: www.brouwersverzet.be
Kolor ciemno bordowy, wpadający w brąz z rubinowymi refleksjami. Piana beżowa, wysoka i trwała. Zbudowana z drobnych pęcherzyków.
W aromacie mnóstwo nut winnych, wytrawnych, "beczkowych", obok których pojawiają się wyraźne akcenty torfowe, jednoznacznie kojarzące się z Whisky.
Smak potwierdza to co przyniósł aromat: nuty wytrawne, winne, przy których jest torf, delikatna paloność i mokre drzewo. Piwo jest umiarkowanie kwaśne, z delikatnym akcentem słodkiej wanilii. Na finiszu, nieco szorstka, pestkowa goryczka.
Alkohol ładnie schowany. Wysycenie średnie pasuje. Piwo ma średnią ilość ciała i ma trochę "szorstką" fakturę.
Uwagi: dobre, a nawet bardzo dobre
Ocena: 4,1/5
Okay Moaky Oud Bruin
browar:
Brouwerij 'T Verzet
zawartość alkoholu: 7,5%
ekstrakt: bd
styl: Sour - Flanders Rood / Bruin
pojemność: 330ml
web: www.brouwersverzet.be
Kolor ciemno bordowy, wpadający w brąz z rubinowymi refleksjami. Piana beżowa, wysoka i trwała. Zbudowana z drobnych pęcherzyków.
W aromacie mnóstwo nut winnych, wytrawnych, "beczkowych", obok których pojawiają się wyraźne akcenty torfowe, jednoznacznie kojarzące się z Whisky.
Smak potwierdza to co przyniósł aromat: nuty wytrawne, winne, przy których jest torf, delikatna paloność i mokre drzewo. Piwo jest umiarkowanie kwaśne, z delikatnym akcentem słodkiej wanilii. Na finiszu, nieco szorstka, pestkowa goryczka.
Alkohol ładnie schowany. Wysycenie średnie pasuje. Piwo ma średnią ilość ciała i ma trochę "szorstką" fakturę.
Uwagi: dobre, a nawet bardzo dobre
Ocena: 4,1/5
Komentarze
Prześlij komentarz