Grisette

Grisette to historyczny styl belgijskiego piwa z południowo zachodniej Belgi z regionu Hainut, którego początki datowane są gdzieś w latach 1700 lub na początku 1800 roku. Tak jak style saison czy biere de garde kojarzone były z rolnikami, tak grisette to piwo górników. Chociaż istnieją wersje o większej zawartości alkoholu, to jednak większość grisetek miała go w granicach 3-5%. Piwo było umiarkowanie chmielone w zależności od "wagi" piwa i źródła chmielu (angielski, belgijski, bawarski). Warzono je na przełomie zimy i wiosny, źródła wskazują, że styl ten był warzony z jęczmienia 6-rzędowego i niewielkiego procentu słodu pszenicznego. Grisette było prawdopodobnie fermentowane z mieszaną kulturą bakteryjną, ogólnie powinno być podawane jako świeże co ograniczyłaby aktywność bakterii kwasu mlekowego.

Slomo
browar: Oedipus Brewing
zawartość alkoholu: 3,5%
ekstrakt: bd
styl: Grisette
pojemność: 330ml
web: www.oedipus.com


Kolor słomkowy, silnie zmętniony. Piana biała wysoka, bardzo trwała, przyzwoicie zdobi szklankę.

Aromat pszeniczny, banan, cytryna, kolendra, trochę nut chmielowych.

Smak to kopia aromatu. Piwo smakuje jak sesyjny "Wit" (nie Saison) z orzeźwiającą dawką nut chmielowych. Goryczka delikatna, chmielowa.

Wysycenie średnie w kierunku do wysokiego, pasuje. Ciało niskie nadaje lekkości i orzeźwienia.

Uwagi: jako alternatywa dla wszelakiej maści radlerów jak najbardziej.

Ocena: 3,4/5




Komentarze

Popularne posty