Barley Wine
Pozostając w klimatach ciężkich, mocnych i nietuzinkowych w następnym tygodniu będzie przegląd kilku piw w stylu Barley Wine. Samo Barley Wine, czy jak ktoś woli „wino jęczmienne”, jest mocnym (8,0 - 12,0% ABV), intensywnie słodowym, a w zależności od rodzaju (English czy American) bogatym w akcenty karmelowe czy nuty owoców cytrusowych i żywic piwem. To tak w szalonym skrucie, oczywiście.
Wracając jednak do samych degustacji: w poniedziałek Struis z holenderskiego Brouwerij Het Ij. Na wtorek zaplanowana jest recenzja Barley Wine z polskiego Piwojada, będzie to Sir Barley, we środę norweski Jækel z HaandBryggeriet. Na czwartkowe popołudnie zaplanowany jest Cabrakan z belgijskiego browaru Totem. Sami Belgowie pozycjonowali to piwo jako Barley Stout Wine. Ostatnia recenzja, piątkowa to ponownie Barley Wine z Polski, za produkcję, którego odpowiada ekipa z Browaru Stu Mostów - WRCLW Barley Wine.
Zapraszam.
Komentarze
Prześlij komentarz