Tydzień z Belgami


W przyszłym tygodniu kolejny przegląd piw, tym razem, chyba z najbardziej zasłużonego kraju w tym temacie. Jakiego? Oczywiście z Belgii.
Belgijska kultura piwowarstwa jest ich dziedzictwem narodowym i jak do tej pory tylko Belgowie, ich wkład w rozwój i kulturę piwowarstwa zostali docenieni przez UNESCO. O wpisanie ich kultury piwowarstwa na listę Światowego Niematerialnego Dobra Narodowego Belgowie (ich niemiecko języczna część jako pierwsza) starali się od 2014, w roku 2016 udało im się i stało się to oficjalne. Piwowarska kultura belgijska jest jedenastą na liście Światowego Niematerialnego Dzidzictwa Narodowego UNESCO. Wcześniej na tej liście znalazły się inne belgijskie tradycje: Święta Procesja Krwi w Brugii, Karnawał w Aalst czy krewetki z Oostduinkerke.
Wracając jednak do piwa, od poniedziałku kilka recenzji belgijskich smakołyków.
I tak, jako pierwsze Duvel Barrel Aged Bourbon, czy będzie petarda? We wtorek Dubbel od braciszków z Westmalle, na środę przewidziana jest recenzja Levir Blond Tripel z browaru Den Buiten. Czwartkowa degustacja to Sint Amatus Vintage 2013, belgijski Quad z De Struise Brouwers. Kolejne, piąte podejście do "belgów" to ponownie piwo od Trappistów, tym razem będzie to Trappistes Rochefort 8. I ostatnia już recenzja, sobotnia to wyjątkowy kwas z browaru De Leite, będzie o Cuvée Mam'zelle. Zapraszam.

Komentarze

Popularne posty