Dubeltowe z Westmalle

Dzisiaj kilka słów o piwie z klasztoru Westmalle. Swego czasu przy okazji recenzowania piw z klasztorów Trappistów pojawił się wpis na temat Westmalle Tripel, tak więc przyszła i kolej na ich Dubbel.
Słowem wstępu: od 1856 r. braciszkowie z Westamalle obok piwa do obiadu, tzw. tafelbier zaczęli warzyć ciemniejszego trappista. W 1926 r. Przepis tego piwa został zmodyfikowany, a samo piwo zawierało więcej alkoholu. Wg. infirmacji na które natknąłem się w internecie piwo to stało się podstawą, bazą obecnego dubbela. W tamtym czasie było to również najcięższe piwo w Belgii.

Westmalle Dubbel
browar: Brouwerij Der Trappisten Van Westmalle
zawartość alkoholu: 7,0%
ekstrakt: bd
styl: Belgian Dubbel
pojemność: 330ml
web: www.trappistwestmalle.be

Kolor ciemno bordowy, momentami może nawet brązowy z dość wysoką pianą barwy beżowej. Piana średnio trwała, redukuje się do cienkiego spienionego dywanu.

Aromat słodowy z mocnym akcentami ziemistymi i popiołowymi jednocześnie. W tle nuty winne nieco wytrawne.

Smak bardziej wytrawny i winny, podobnie ziemistość i popiołowość, z wyraźnymi akcentami owocowymi. Na finiszu pestkowa goryczka dość subtelna, delikatna.

Piwo jest pełne ale nie tęgie, dodatkowo średnie nasycenie sprawia że pije się je bardzo łatwo i ż dużą przyjemnością

Uwagi: bardzo dobry klasyk. Drugie miejsce na świecie w stylu wg portalu Ratebeer.

Ocena: 3,8/5




Komentarze

Popularne posty