Jeden z dwunastu


No i stało się. Jak podaje Leicester Mercury, a także i BBC News, tak jak zapowiadano pojawił się 12-ty na świecie browar, który może się poszczycić posiadaniem certyfikatu i logo "Authentic Trappist Product".
To właśnie mnisi w Leicestershire stali się 12-tymi, a zarazem i pierwszymi w Wielkiej Brytanii, którzy wstąpili do tego zacnego, wąskiego grona Trappist'ów.
Dla przypomnienia:
Trappistenbier, lub po prostu Trappist to piwo warzone przez mnichów trapistów z katolickiego zakonu monastycznego, Zakonu Cystersów. Nie jest to typ piwa, jak się powszechnie uważa, ale "opis" jego pochodzenia. Dla przykładu Trappistenbier to:
  • Belgian Ale (Orval, Chimay Doree, Westvletteren Blond, Engelszell Benno i Nivard, La Trappe Isid'or, La Trappe Blond, Spencer Trappist Ale)
  • Belgian Strong Ale (Achel Bruin, Achel Blond, Rochefort Trappistes 6 i8, Chimay Blue, Westvletteren Extra 8, Spencer Trappist Holiday Ale)
  • Dubbel (Chimay Rouge, Westmalle Dubbel, La Trappe Dubbel)
  • Trippel (Westmalle Trippel, Chimay Blanche, Zundert, Tre Fontane Tripel, La Trappe Trippel)
  • Quadrupel (Westvletteren XII, Rochefort Trappistes 10, Engelszell Gregorius, La Trappe Quadrupel, Spencer Monk's Reserva Ale)
  • Witbier (La Trappe Witte)
  • India Pale Ale (Spencer India Pale Ale)
  • Imperial Stout (Spencer Trappist Imperial Stout)
  • Pilsner (Spencer Feierabendbier) itd.
(Jako ciekawostka, od Spencer,a dostaniemy IPA z Fruits Series - Grapefruit IPA).


Sześć z 12 browarów Trappist ma swoją siedzibę w Belgii (Achel, Orval Chimay, Westmalle, Westvletteren, Rochefort), dwa z nich pochodzą z Holandii (La Trappe, Zundert), a jeden z Austrii (Engelszell), Włoch (Tre Fontane), USA (Spencer), a teraz jeszcze z Wielkiej Brytanii (Mount Saint Bernard). Oczywiście niektóre klasztory trapistów, prócz piwa produkują również chleb, ser, czekoladę i inne produkty, a także inne napoje alkoholowe.
Opactwo Mount Saint Bernard leży niedaleko Coalville. W ubiegłym roku mnisi otrzymali pozwolenie na budowę browaru o powierzchni 20 hektolitrów, przekształcając część XIX-wiecznego klasztoru cystersów.
Mnisi z tego Opactwa zaczęli rozważać otwarcie browaru w 2013 roku, ich browar jest kulminacją pięciu lat pracy i rozważań, o podjęciu trudnej decyzji by zamknąć nieopłacalną ekonomicznie farmę mleczną, która wcześniej była integralną częścią życia w klasztorze. Według ks. Erika, opata klasztoru, chcieli zastąpić rolnictwo działalnością, która nie tylko zapewniała by dochody, ale także zjednoczyła mnichów w jednym, wspólnym projekcie.

(zdjęcie ze strony BBC News)

Bracia odwiedzali inne browary trapistów (których piwa są uważane za jedne z najlepszych na świecie) w ramach swoich badań i przeprowadzili pierwszy eksperymentalny napar w Dzień Świętego Lutgarda, świętego, znanego z przetrwania na chlebie i piwie podczas postów.

(zdjęcie ze strony BBC News)

Po około roku spędzonym na testowych warzeniach, próbach z różnymi gatunkami piwa, mnisi przenieśli się na większą warzelnię. 
Ostatecznie braciszkowie z Mount St Bernard Abbey rozpoczęli produkcję swojego piwa w marcu tego roku. Do sprzedaży miało trafić 9 lipca. Na początek powinno być dostępne w sklepie klasztornym oraz w wybranych barach i sklepach.

(zdjęcie ze strony BBC News)

"Tynt Meadow" to działka, łąka, na której mnisi 1835 roku założyli swoje życie monastyczne zajmując zrujnowany budynek.Tynt Meadow to także nazwa ich nowego piwa. Warzone z angielskim chmielem i jęczmieniem i przy użyciu angielskiego szczepu drożdży, Tynt Meadow jest refermentowane w butelce, zawartość alkoholu to 7,4%, ekstrakt: bd. Podobno charakteryzuje się (...) mahoniową, subtelnie ciepłą, czerwoną barwą i trwałą beżową głową. Aromat ciemnej czekolady, lukrecji z bogatym, owocowym aromatem. Jest pełne, delikatnie równoważąc smak ciemnej czekolady, pieprzu i fig. Pozostawia ciepłe i suche wykończenie na podniebieniu (...).

(zdjęcie ze strony BBC News)

No cóż pozostaje tylko czekać ...

Komentarze

Popularne posty